TERRACOTTA UIT IMPRUNETA - Firenze - Toscanië - Italië
____________________________________________________

 

Het dorp Impruneta heeft een ondergrond van klei die de bijzondere eigenschap heeft dat hij, eenmaal gebakken, vorstbestendig is. Vazen, potten enz.. gebakken uit deze klei en gevuld met winterharde planten mogen buiten overwinteren.

Sinds eeuwen wordt er in Impruneta op ambachtelijke wijze gebakken. Het waren vooral potten, ornamenten en beelden. In latere periodes kreeg dit ambacht een grotere uitstraling.

Het was vooral de streek rond Firenze met zijn mooie villa's en prachtige tuinen, die versierd waren met dit uitzonderlijke terracotta. Inmiddels siert dit mooi Toscaans terracotta gans Europa.

Momenteel is de vraag in stijgende lijn. Door de natuur is het productiegebied zeer beperkt (klei). Enkele producenten werken nog op een zeer ambachtelijke wijze (bakken in houtovens) met als gevolg: lange leveringstijden. De prijzen liggen ook merkelijk hoger dan andere terracotta-producten door de superieure kwaliteit van deze potterie. Het volledige proces gebeurt praktisch nog manueel. De aangevoerde klei wordt gemengd met water en gekneed tot een donkergrijze massa. Met de vuisten wordt de klei tegen de wanden van de mallen geslagen om zeker te zijn dat de klei tot in de kleinste details doordringt. Overtollige klei wordt met de hand afgeschraapt, er zorg voor dragende dat, de wand overal even dik blijft.

De uit twee delen bestaande mal is samen gehouden door koorden. Na een paar dagen verwijdert men de mallen. Bij eventuele vervormingen kunnen nog correcties gebeuren.

Nu volgt een droogproces van 14 dagen, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Tijdens de zomerperiode mag het droogproces niet te snel gaan. Na de droogperiode heeft het materiaal een lichtgrijze kleur. Kruiken en tuinvazen met grotere afmetingen worden in verschillende fazen opgebouwd (gewicht). Om de maand is er voldoende materiaal vervaardigd om een oven te vullen. De gedroogde voorwerpen worden één voor één in de oven gedragen en zo gestapeld dat ze elkaar niet kunnen raken.

Het laden van de oven is een zeer zwaar werk met als gevolg, overvloedige transpiratie van de arbeiders. Meermaals vindt men afdrukken van de handen op de gebakken potten van het zoute zweet dat in het materiaal is gedrongen. Het bakproces duurt ongeveer 50 uren. Tijdens het drogen en bakken krimpen de potten 10 %. De ovens worden traag opgewarmd om barsten te voorkomen. Het afkoelingsproces gebeurt eveneens langzaam om dezelfde reden. De temperatuur in de oven gaat van 350° naar maximum 960°. Om economische redenen schakelen meerdere pottenbakkers over naar meer moderne bakoven i.p.v. de traditionele ovens gestookt met hout. Er is veel vakmanschap nodig om dit proces tot een goed einde te brengen. De langzame afkoeling verloopt gedeeltelijk in en buiten de oven. Overvloedig besproeien met water is noodzakelijk om eventuele kalkresten te blussen.

De uitstraling van Imprunetaans terracotta is zo mooi, waardevol en exclusief, een echte investering voor de toekomst.